Gledanje u šolju (gatanje iz kave) – TUTORIJAL

Gledanje u šolju, kako se to uobičajeno kaže, je veština proricanja sudbine gledanjem odnosno čitanjem simbola u talogu kafe. Proricanje iz kafe se zove tas(e)ografija, a reč je nastala iz francuske reči tasse što znači šolja i grčkog nastavka za reči –graph što znači opisivati. Tasografija se odnosi na različite vrste proricanja iz taloga: čaja, kafe pa čak i vina.

Od čaja do kafe

Veština gledanja budućnosti u socu (tozu) je potekla od proricanja sudbine iz taloga lišća biljke čaj (Camellia sinensis). Po pronalasku čaja u staroj Kini, pre pet hiljada godina, veština spremanja ovog napitka se proširila prvo na azijske zemlje, a kasnije na ceo svet. U vreme pronalaska čaja i njegove upotrebe, kineski budistički sveštenici su proricanje sudbine iz pukotina unutrašnjosti zvona zamenili gledanjem u misteriozne oblike koje su formirali listići čaja u šalicama[1]. Postavši svakodnevni napitak u brojnim domaćinstvima, ostaci koji su činili zanimljive slike u šalicama popijenog čaja su činili veoma dostupan način dobijanja odgovora o budućnosti.

Kafa, sa druge strane je potekla iz Etiopije sa roga Afrike i sa Arapskog poluostrva. Gledanje u listiće čaja ima svoje korene u Aziji i Staroj Grčkoj, dok je gledanje u kafu dio arapske, persijske i turske tradicija Bliskog Istoka. Pretpostavlja se da su u Evropu čaj i kafa uvezeni u 16. veku[2]. Uporedo sa tim širilo se interesovanje i za veštinu otkrivanja sudbine nakon ispijanja ovih napitaka.

Ovaj način proricanja sudbine su proširili Romi u 19. veku, nudeći čaj na prodaju uz usluge proricanja budućnosti. U Americi su u to vreme otvarani saloni u kojima se uz kafu nudilo i proricanje sudbine iz soca. Bliže nama je Turska, gde možete i danas naći ovakve kafeterije[3].

Na evropskim prostorima posebnu pažnju gledanju u šolju pridavali su Italijani zbog njihove velike potrošnje kafe i brojnih napitaka od kafe. Smatraju da su baš oni u 18. veku izmislili proricanje iz taloga kafe tj. toza (soca). Pri svojim seansama proricanja, smatrali su za poželjno da se izgovaraju precizno određene bajalice kako bi se u šalici simboli što vernije prikazali, što je danas napuštena praksa[4].

Pripreme za gledanje u šolju ili gatanje iz šoljice kafe

Proricanje iz kafe je u stvari suptilna veština usmeravanja svesti istovremeno na osobu kojoj se „čita“ sudbina i na talog u šalici koji je ostao nakon ispijanja napitka. Ovom veštinom se bave osobe koje mogu da prepoznaju, „osete“ i povežu simbole.

Takođe, sam proces gledanja u talog kafe ima neke preduslove koje treba da uzmete u obzir kako biste postigli najbolje rezultate.

Da biste postali dobar čitač simbola koje ispisuje kafa po šolji, potrebna vam je:

 • Skuhana jača kafa koja ostavlja talog
 • Bela odnosno svetla šolja ili fildžan
 • Dobra intuicija
 • Poznavanje simbola
 • Dobar vid
 • Ovaj tutorijal i simbolika

Ljudima koji se bave tasografijom je neretko bitan i dan kada se proricanje radi. Postoji mišljenje da su najbolji dani za gledanje utorak i naročito petak. Obično se izbegavaju dani religioznih svetkovina. Vreme za čitanje taloga kafe je obično do zalaska sunca, ali jutarnja gledanja su čistija jer ne nose naboj dnevnih aktivnosti, društvenih susreta i stresa.

Jasnost i ostvarenje čitanja slabe sa boljim međusobnim poznavanjem čitača i tražioca usluge. Što čitač taloga bolje poznaje osobu kojoj čita to je pažnja više usmerena na trenutna dešavanja i ono što je poznato i time nesvesno zatvara svoj um za neočekivano i nepoznato. Mada se naravno, sa dobrim iskustvom, i u takvim situacijama može povremeno desiti odlično čitanje.

Dobri čitači simbola vas neće plašiti jezivim čudovištima iz šolje, nego će vas iako vide nešto negativno upozoriti na to, a šolja uvek nudi i način kako to negativno ublažiti ili izbeći.

Nadalje, postoji još jedan običaj za koji se kaže da utiče na samo ostvarenje „viđenog“ onome ko vam gleda u šolju dajte bar sitan dar „namenjen“ baš za gledanja u šolju. Time dajete određenu vrednost jer dobijeno tumačenje sudbine takođe ima određenu vrednost. Novac ili dar ostavljajte sa blagoslovom, halalom, „da bi vam i viđena sudbina takva bila“.

Priprema kafe za gledanje u šolju

Za proricanje iz kafe se mogu koristiti različiti napici od kafe, pa ćete se u Americi sresti sa čitanjem čak i iz kafa koje jedva da ostavljaju nešto taloga i pene. Najbolje rezultate za gledanje simbola postiže skuhana sitno mljevena kafa, takozvana turska kafa.

Jedan od načina da dobijete dobar talog jeste da za svaku šolju kafe pripremite 1 dl vode. U manje šalice staje tek pola od toga odnosno 0,5 dl. Stavite vodu u džezvu ili ibrik da prokuva, skinite sa vatre, dodajte po jednu vrhom punu kašičicu kafe za svaku šolju. Vratite na ringlu da prokuva i čim se kafa počne dizati, napitak je gotov. Promešajte, sipajte u šolje i poslužite.

Za gledanje u šolju nije preporučeno dosipati kafu u šolju na već otpijenu kafu. Kao ni dodavanje šećera u kafu. Ako ne možete piti gorku kafu, „zakuvajte šećer“ što znači da odmah na početku dodate potrebnu količinu šećera u vodu za kuhanje kafe.

Okretanje šalice

Po nekim metodama „pripreme za čitanje iz šolje“, kafa se pije iz tri ili sedam gutljaja, ali u stvari je bitan neparan broj. U svakom slučaju, pijte kafu opušteno. Suvišno razmišljanje u stilu „potrebno mi je da znam šta mi budućnost donosi“, privlači samo više ovakvog osećaja i niti ćete uživati u kafi i/ili druženju, niti ćete dobiti željene odgovore. Dakle, samo opušteno. Zapazite koja strana šolje je prema osobi koja pije kafu i da li šalicu (šolju, fildžan), drži desnom ili levom rukom jer je to bitno za kasniji raspored simbola.

Kada je poslednji gutljaj kafe popijen, napravite šoljom jedan horizontalni kružni potez da se talog malo raširi po zidovima šalice i okrenite je na tacnu ili tanjirić da se ocedi. Drugi način je da ne protresate šolju nego da je pokrijete tacnicom ili tanjirićem, uzmete rukom ili bolje obema rukama – palčevi da vam budu na tanjiru a prsti na dnu šolje i da tako poklopljenu šalicu u jednom potezu okrenete prema dole, i to prema sebi. Prednost u korišćenju pripadajućih tanjira za kafu je što dobro odgovaraju za poklapanje šolje i ako su beli i na njima se ponekad mogu razaznati simboli.

Budite strpljivi da se šolja dobro iscedi ali ne treba da čekate duže od 10 minuta jer se toz suši, menja boju i teksturu i nećete imati lepo oslikane simbole. Dešava se da kafa „neće da se ocedi“, obično jer ste prerano digli šalicu da počnete sa čitanjem, ili je previše tečnosti ostalo u samom talogu pa „sve izlazi“. U tom slučaju, mada to nije preporučljivo jer se delomično poremeti formiranje figura i reljefa na ivici šalice, ostavite je na komad papira ili novina koji će upiti višak tečnosti kako biste mogli početi da gledanjem.

Želje u šalici kafe

Kada osoba kojoj se gleda poklopi šolju, obično se zaželi želja. Želeći da im čitanje bude što vernije i što bolje da „predskaže budućnost“ u nekim krajevima Balkana, se može videti ritual kada se šalica rukom kojom se pila kafa „krsti“ tri puta ili hukće na okrenutu šalicu neparan broj puta.

Često se zamišlja želja, tako da se stavi prst na poklopljeno dno šolje. Kod ovog postupka, daje se na volju osobi da „ubode“ prstom po izboru. Želja može da se zamisli i unutra u šolju, obično na kraju samog gledanja jer se tim postupkom izmjene simboli u šolji. Osoba u svoju šolju iz koje je pila prstom napravi otisak. To se negde naziva i „otvaranje srca“ i čini se palcem, ali na prostorima Balkana se to čini bilo kojim prstom.

Proricatelju, tumaču simbola, svaki prst te osobe kojim se zaželi želja predstavlja određenu oblast na koju će se simboli u šolji odnositi:

 • Desna ruka je ono što se dešava i događaji van osobe, a leva ruka su podsvesno i potencijali za ostvarenje posvesnog osobe kojoj se gleda.
 • Želja utisnuta palcem odnosi se na opšte stanje osobe i veza sa svetom te na porodicu, kažiprst se odnosi na posao i finansije, srednji prst je seksualna želja i privlačnost, prstenjak ili domali prst oslikava stanje veza ili odnosa u porodici, braku, vezi, mali prst je usko vezan za zdravlje osobe.

Sva ova uputstva su samo smernice koje možete da ispoštujete ali i ne morate. Jer kao što smo rekli, važna je intuicija i otvorenost „čitača simbola“ ka nesvesnom onoga kome se gleda u kafu kako bi se simboli što bolje rastumačili.

Raspored simbola

Dio oko drške i strana na kojoj je osoba pila kafu predstavlja osobu kojoj se čita. Lakše je da tumač simbola drži šalicu kako ju je osoba koja je pila kafu držala. Levorukoj osobi će potpuno suprotno biti lična strana i strana okoline.

Ako se toz malo razlio ivicom gde se pila kafa to je znak nadolazećih poljubaca i bliskosti.

Suprotno od strane koja je dodirivala usne dok se pila kafa je strana okoline gde se oslikava i partner. Na suprotnoj strani od drške prema ličnoj strani je oblast porodice, veoma bliskih osoba, krvnog srodstva i predaka.

Samo dno šolje je polazište koje je kod većine osoba „kuća“, ili „unutrašnje lično stanje“ osobe kojoj se gleda u šolju.

Tačno uz liniju drške, ili desno, ako je kafu pio dešnjak, su događaji koji zavise od odluka osobe kojoj se gleda u šolju. Nasuprot tome je dio šolje koji je vezan za događaje na koje osoba kojoj se gleda ne može da utiče.

Kao što smo već pomenuli, ako je kafu pila levoruka osoba, njena strana je strana tamo gde su usta usnama dodirivala rub šalice i ta vertikala, a drška ili taj deo šalice je Levo od mesta gde je pijena kafa. Prema ovome se ravnaju sve ostale pozicije.

Srednji dio zidova su događaji koji su u toku, ili će se dešavati uskoro, a idući prema vanjskim rubovima događaji idu dalje u budućnosti. Prema dnu su neki prijašnji događaji bitni za sadašnje situacije ili naredna dešavanja.

Izgled taloga

Ukoliko je šolja ispunjena jasnim figurama koje čine bogat ali sitan reljef, znači da se radi o osobi koja ima vrlo dinamičan život, ispunjen sitnim dešavanjima bez naznake neke promjene. Ako ima dosta većih figura sa preplitanjima to pokazuje fazu burnih zbivanja.

Ako je šolja ispunjena sitnim, jasno odvojenim preciznim figurama, radi se o pronicljivoj osobi koja tačno zna šta želi i šta radi. Svaki potez je isplaniran, ali figure mogu pokazati i nenadane obrte sudbine na koje se ne može uvek uticati.

Nemojte zanemarivati veličinu simbola, iako vam se sitniji simboli mogu činiti precizniji i bitniji. Velike dobro izražene figure su sa razlogom takve i predstavljaju one prave poruke.

Ako je talog kafe u šolji tamno-smeđe boje, neproziran, radi se o samouverenoj osobi, odlučnoj, ili događajima koji se već dešavaju.

Ako je talog kafe u šolji svetlo-smeđe boje, vodenast, proziran, posebno pri dnu, to označava emotivnu preosetljivost, fizičku slabost, uznemirenost, a događaji predstavljeni ovako su podložni promenama, nesigurni.

Gladak, pun talog u dnu označava blagostanje, mir, kako vlastiti tako i u kući. Ako toz u komadu izlazi iz šolje pa zastane na svom putu i tako se osuši to se zove obično „teret“ i vezuje se za oblast gde se nalazi. Ako sav toz u komadu izađe iz šolje i ostavi jasnu belinu sa par tačkica zaostalog toza, to je znak da su prethodni događaji ostavili „prazninu“ kod osobe kojoj se gleda.

Ponekad se na tanjuru gdje se ocedi šolja mogu jasno očitati simboli. Ovi simboli se povezuju sa prethodno zamišljenom željom. To su obično kružne forme:

 • u vidu prstena koji vezano za zamišljenu želju predstavlja ponudu (u zavisnosti kojim prstom npr. to može biti poslovna, seksualna, ljubavna ponuda);
 • ako se kružnica u delu prema osobi nije spojila, to predstavlja, početne poteškoće u ispunjenju želje ali i loše temelje već izgrađenog;
 • Ako kružna forma nije spojena na delu suprotno od osobe kojoj se gleda to znači da se sama osoba koja želi želju omišlja i možda nije sigurna više u tu želju, a ni druga strana (svet, posao, partner…) takođe nije zainteresovana;
 • Ako je tanjurić pun tečnijeg toza znači da kafa nije popijena do kraja i da naredni put pustite da se toz lepo slegne u šolji i otpijete kafu koja preostane kako biste mogli da dobijete simbole u šolji.

Figure mogu biti crne ili bele. Iako je bitno rastumačiti prvenstveno figure od toza tj. crne, ne zanemarujte beline posebno ako jasno daju neko značenje. Veoma je bitno povezivati figure koje se oslikavaju u šolji, uz obraćanje pažnje na mesto na kome se pojavljuju u šolji. Ovo nije veština koja se uči preko noći, ali uz dosta prakse, steći ćete neophodno iskustvo ako ne za profesionalnog čitača sudbine onda bar za razbibrigu sa društvom uz uživanje uz kafu.

Reference: