Gledanje u šolju, kako se to uobičajeno kaže, je veština proricanja sudbine gledanjem odnosno čitanjem simbola u talogu kafe. Proricanje iz kafe se zove tas(e)ografija, a reč je nastala iz francuske reči tasse što znači šolja i grčkog nastavka za reči –graph što znači opisivati. Tasografija se odnosi na različite vrste proricanja iz taloga: čaja, kafe pa čak i vina.

Od čaja do kafe

Veština gledanja budućnosti u socu (tozu) je potekla od proricanja sudbine iz taloga lišća biljke čaj (Camellia sinensis). Po pronalasku čaja u staroj Kini, pre pet hiljada godina, veština spremanja ovog napitka se proširila prvo na azijske zemlje, a kasnije na ceo svet. U vreme pronalaska čaja i njegove upotrebe, kineski budistički sveštenici su proricanje sudbine iz pukotina unutrašnjosti zvona zamenili gledanjem u misteriozne oblike koje su formirali listići čaja u šalicama[1]. Postavši svakodnevni napitak u brojnim domaćinstvima, ostaci koji su činili zanimljive slike u šalicama popijenog čaja su činili veoma dostupan način dobijanja odgovora o budućnosti.

Kafa, sa druge strane je potekla iz Etiopije sa roga Afrike i sa Arapskog poluostrva. Gledanje u listiće čaja ima svoje korene u Aziji i Staroj Grčkoj, dok je gledanje u kafu dio arapske, persijske i turske tradicija Bliskog Istoka. Pretpostavlja se da su u Evropu čaj i kafa uvezeni u 16. veku[2]. Uporedo sa tim širilo se interesovanje i za veštinu otkrivanja sudbine nakon ispijanja ovih napitaka.

Ovaj način proricanja sudbine su proširili Romi u 19. veku, nudeći čaj na prodaju uz usluge proricanja budućnosti. U Americi su u to vreme otvarani saloni u kojima se uz kafu nudilo i proricanje sudbine iz soca. Bliže nama je Turska, gde možete i danas naći ovakve kafeterije[3].

Na evropskim prostorima posebnu pažnju gledanju u šolju pridavali su Italijani zbog njihove velike potrošnje kafe i brojnih napitaka od kafe. Smatraju da su baš oni u 18. veku izmislili proricanje iz taloga kafe tj. toza (soca). Pri svojim seansama proricanja, smatrali su za poželjno da se izgovaraju precizno određene bajalice kako bi se u šalici simboli što vernije prikazali, što je danas napuštena praksa[4].

Pripreme za gledanje u šolju ili gatanje iz šoljice kafe

Proricanje iz kafe je u stvari suptilna veština usmeravanja svesti istovremeno na osobu kojoj se „čita“ sudbina i na talog u šalici koji je ostao nakon ispijanja napitka. Ovom veštinom se bave osobe koje mogu da prepoznaju, „osete“ i povežu simbole.

Takođe, sam proces gledanja u talog kafe ima neke preduslove koje treba da uzmete u obzir kako biste postigli najbolje rezultate.

Da biste postali dobar čitač simbola koje ispisuje kafa po šolji, potrebna vam je:

 • Skuhana jača kafa koja ostavlja talog
 • Bela odnosno svetla šolja ili fildžan
 • Dobra intuicija
 • Poznavanje simbola
 • Dobar vid
 • Ovaj tutorijal i simbolika

Ljudima koji se bave tasografijom je neretko bitan i dan kada se proricanje radi. Postoji mišljenje da su najbolji dani za gledanje utorak i naročito petak. Obično se izbegavaju dani religioznih svetkovina. Vreme za čitanje taloga kafe je obično do zalaska sunca, ali jutarnja gledanja su čistija jer ne nose naboj dnevnih aktivnosti, društvenih susreta i stresa.

Jasnost i ostvarenje čitanja slabe sa boljim međusobnim poznavanjem čitača i tražioca usluge. Što čitač taloga bolje poznaje osobu kojoj čita to je pažnja više usmerena na trenutna dešavanja i ono što je poznato i time nesvesno zatvara svoj um za neočekivano i nepoznato. Mada se naravno, sa dobrim iskustvom, i u takvim situacijama može povremeno desiti odlično čitanje.

Dobri čitači simbola vas neće plašiti jezivim čudovištima iz šolje, nego će vas iako vide nešto negativno upozoriti na to, a šolja uvek nudi i način kako to negativno ublažiti ili izbeći.

Nadalje, postoji još jedan običaj za koji se kaže da utiče na samo ostvarenje „viđenog“ onome ko vam gleda u šolju dajte bar sitan dar „namenjen“ baš za gledanja u šolju. Time dajete određenu vrednost jer dobijeno tumačenje sudbine takođe ima određenu vrednost. Novac ili dar ostavljajte sa blagoslovom, halalom, „da bi vam i viđena sudbina takva bila“.

Priprema kafe za gledanje u šolju

Za proricanje iz kafe se mogu koristiti različiti napici od kafe, pa ćete se u Americi sresti sa čitanjem čak i iz kafa koje jedva da ostavljaju nešto taloga i pene. Najbolje rezultate za gledanje simbola postiže skuhana sitno mljevena kafa, takozvana turska kafa.

Jedan od načina da dobijete dobar talog jeste da za svaku šolju kafe pripremite 1 dl vode. U manje šalice staje tek pola od toga odnosno 0,5 dl. Stavite vodu u džezvu ili ibrik da prokuva, skinite sa vatre, dodajte po jednu vrhom punu kašičicu kafe za svaku šolju. Vratite na ringlu da prokuva i čim se kafa počne dizati, napitak je gotov. Promešajte, sipajte u šolje i poslužite.

Za gledanje u šolju nije preporučeno dosipati kafu u šolju na već otpijenu kafu. Kao ni dodavanje šećera u kafu. Ako ne možete piti gorku kafu, „zakuvajte šećer“ što znači da odmah na početku dodate potrebnu količinu šećera u vodu za kuhanje kafe.

Okretanje šalice

Po nekim metodama „pripreme za čitanje iz šolje“, kafa se pije iz tri ili sedam gutljaja, ali u stvari je bitan neparan broj. U svakom slučaju, pijte kafu opušteno. Suvišno razmišljanje u stilu „potrebno mi je da znam šta mi budućnost donosi“, privlači samo više ovakvog osećaja i niti ćete uživati u kafi i/ili druženju, niti ćete dobiti željene odgovore. Dakle, samo opušteno. Zapazite koja strana šolje je prema osobi koja pije kafu i da li šalicu (šolju, fildžan), drži desnom ili levom rukom jer je to bitno za kasniji raspored simbola.

Kada je poslednji gutljaj kafe popijen, napravite šoljom jedan horizontalni kružni potez da se talog malo raširi po zidovima šalice i okrenite je na tacnu ili tanjirić da se ocedi. Drugi način je da ne protresate šolju nego da je pokrijete tacnicom ili tanjirićem, uzmete rukom ili bolje obema rukama – palčevi da vam budu na tanjiru a prsti na dnu šolje i da tako poklopljenu šalicu u jednom potezu okrenete prema dole, i to prema sebi. Prednost u korišćenju pripadajućih tanjira za kafu je što dobro odgovaraju za poklapanje šolje i ako su beli i na njima se ponekad mogu razaznati simboli.

Budite strpljivi da se šolja dobro iscedi ali ne treba da čekate duže od 10 minuta jer se toz suši, menja boju i teksturu i nećete imati lepo oslikane simbole. Dešava se da kafa „neće da se ocedi“, obično jer ste prerano digli šalicu da počnete sa čitanjem, ili je previše tečnosti ostalo u samom talogu pa „sve izlazi“. U tom slučaju, mada to nije preporučljivo jer se delomično poremeti formiranje figura i reljefa na ivici šalice, ostavite je na komad papira ili novina koji će upiti višak tečnosti kako biste mogli početi da gledanjem.

Želje u šalici kafe

Kada osoba kojoj se gleda poklopi šolju, obično se zaželi želja. Želeći da im čitanje bude što vernije i što bolje da „predskaže budućnost“ u nekim krajevima Balkana, se može videti ritual kada se šalica rukom kojom se pila kafa „krsti“ tri puta ili hukće na okrenutu šalicu neparan broj puta.

Često se zamišlja želja, tako da se stavi prst na poklopljeno dno šolje. Kod ovog postupka, daje se na volju osobi da „ubode“ prstom po izboru. Želja može da se zamisli i unutra u šolju, obično na kraju samog gledanja jer se tim postupkom izmjene simboli u šolji. Osoba u svoju šolju iz koje je pila prstom napravi otisak. To se negde naziva i „otvaranje srca“ i čini se palcem, ali na prostorima Balkana se to čini bilo kojim prstom.

Proricatelju, tumaču simbola, svaki prst te osobe kojim se zaželi želja predstavlja određenu oblast na koju će se simboli u šolji odnositi:

 • Desna ruka je ono što se dešava i događaji van osobe, a leva ruka su podsvesno i potencijali za ostvarenje posvesnog osobe kojoj se gleda.
 • Želja utisnuta palcem odnosi se na opšte stanje osobe i veza sa svetom te na porodicu, kažiprst se odnosi na posao i finansije, srednji prst je seksualna želja i privlačnost, prstenjak ili domali prst oslikava stanje veza ili odnosa u porodici, braku, vezi, mali prst je usko vezan za zdravlje osobe.

Sva ova uputstva su samo smernice koje možete da ispoštujete ali i ne morate. Jer kao što smo rekli, važna je intuicija i otvorenost „čitača simbola“ ka nesvesnom onoga kome se gleda u kafu kako bi se simboli što bolje rastumačili.

Raspored simbola

Dio oko drške i strana na kojoj je osoba pila kafu predstavlja osobu kojoj se čita. Lakše je da tumač simbola drži šalicu kako ju je osoba koja je pila kafu držala. Levorukoj osobi će potpuno suprotno biti lična strana i strana okoline.

Ako se toz malo razlio ivicom gde se pila kafa to je znak nadolazećih poljubaca i bliskosti.

Suprotno od strane koja je dodirivala usne dok se pila kafa je strana okoline gde se oslikava i partner. Na suprotnoj strani od drške prema ličnoj strani je oblast porodice, veoma bliskih osoba, krvnog srodstva i predaka.

Samo dno šolje je polazište koje je kod većine osoba „kuća“, ili „unutrašnje lično stanje“ osobe kojoj se gleda u šolju.

Tačno uz liniju drške, ili desno, ako je kafu pio dešnjak, su događaji koji zavise od odluka osobe kojoj se gleda u šolju. Nasuprot tome je dio šolje koji je vezan za događaje na koje osoba kojoj se gleda ne može da utiče.

Kao što smo već pomenuli, ako je kafu pila levoruka osoba, njena strana je strana tamo gde su usta usnama dodirivala rub šalice i ta vertikala, a drška ili taj deo šalice je Levo od mesta gde je pijena kafa. Prema ovome se ravnaju sve ostale pozicije.

Srednji dio zidova su događaji koji su u toku, ili će se dešavati uskoro, a idući prema vanjskim rubovima događaji idu dalje u budućnosti. Prema dnu su neki prijašnji događaji bitni za sadašnje situacije ili naredna dešavanja.

Izgled taloga

Ukoliko je šolja ispunjena jasnim figurama koje čine bogat ali sitan reljef, znači da se radi o osobi koja ima vrlo dinamičan život, ispunjen sitnim dešavanjima bez naznake neke promjene. Ako ima dosta većih figura sa preplitanjima to pokazuje fazu burnih zbivanja.

Ako je šolja ispunjena sitnim, jasno odvojenim preciznim figurama, radi se o pronicljivoj osobi koja tačno zna šta želi i šta radi. Svaki potez je isplaniran, ali figure mogu pokazati i nenadane obrte sudbine na koje se ne može uvek uticati.

Nemojte zanemarivati veličinu simbola, iako vam se sitniji simboli mogu činiti precizniji i bitniji. Velike dobro izražene figure su sa razlogom takve i predstavljaju one prave poruke.

Ako je talog kafe u šolji tamno-smeđe boje, neproziran, radi se o samouverenoj osobi, odlučnoj, ili događajima koji se već dešavaju.

Ako je talog kafe u šolji svetlo-smeđe boje, vodenast, proziran, posebno pri dnu, to označava emotivnu preosetljivost, fizičku slabost, uznemirenost, a događaji predstavljeni ovako su podložni promenama, nesigurni.

Gladak, pun talog u dnu označava blagostanje, mir, kako vlastiti tako i u kući. Ako toz u komadu izlazi iz šolje pa zastane na svom putu i tako se osuši to se zove obično „teret“ i vezuje se za oblast gde se nalazi. Ako sav toz u komadu izađe iz šolje i ostavi jasnu belinu sa par tačkica zaostalog toza, to je znak da su prethodni događaji ostavili „prazninu“ kod osobe kojoj se gleda.

Ponekad se na tanjuru gdje se ocedi šolja mogu jasno očitati simboli. Ovi simboli se povezuju sa prethodno zamišljenom željom. To su obično kružne forme:

 • u vidu prstena koji vezano za zamišljenu želju predstavlja ponudu (u zavisnosti kojim prstom npr. to može biti poslovna, seksualna, ljubavna ponuda);
 • ako se kružnica u delu prema osobi nije spojila, to predstavlja, početne poteškoće u ispunjenju želje ali i loše temelje već izgrađenog;
 • Ako kružna forma nije spojena na delu suprotno od osobe kojoj se gleda to znači da se sama osoba koja želi želju omišlja i možda nije sigurna više u tu želju, a ni druga strana (svet, posao, partner…) takođe nije zainteresovana;
 • Ako je tanjurić pun tečnijeg toza znači da kafa nije popijena do kraja i da naredni put pustite da se toz lepo slegne u šolji i otpijete kafu koja preostane kako biste mogli da dobijete simbole u šolji.

Figure mogu biti crne ili bele. Iako je bitno rastumačiti prvenstveno figure od toza tj. crne, ne zanemarujte beline posebno ako jasno daju neko značenje. Veoma je bitno povezivati figure koje se oslikavaju u šolji, uz obraćanje pažnje na mesto na kome se pojavljuju u šolji. Ovo nije veština koja se uči preko noći, ali uz dosta prakse, steći ćete neophodno iskustvo ako ne za profesionalnog čitača sudbine onda bar za razbibrigu sa društvom uz uživanje uz kafu.

Ukratko tumačenje figura prepoznatih u šolji

A

a slovo: novi početak, obrati pažnju na nešto prvo u poslovima sa dokumentima
alka: upoznaćete strogu ali pravičnu osobu, pomoć od nadređenih
ajkulačuvajte se nadolazeće opasnosti
ananasdonosi sreću ili lepe vesti, sledi vam poseta voljene osobe
anđeo: dobre vesti od poznate osobe, pri dnu – upozorenje da se ponašate savesnije
automobil: velika sreća tokom putovanja u udaljena mesta, pun auto – razrešiće se dosadašnji problem  sa bliskim ljudima
avion: dobar pravac u poslovnim aktivnostima koje ste poduzeli, sa slomljenim krilom – potrebno je da brzo reagujete na poteškoće u poslu
aždajarazličita tumačenja i mišljenja s vaše strane i vama bliskim osobama ili znak uzbune

B

bajonet: mala nesreća, neko pokušava da vam nanese manju štetu iza leđa, obično na poslu ili izvan kuće
balon: prolazna zabrinutost, problem će se sam rešiti
beba: male brige vezane za novi poduhvat, preduzeta aktivnost ima veliki potencijal ali se mora pažljivo planirati; pri vrhu – prinova
bič: ambicija bez srca (ako je na ličnoj strani), sklonite se od preterano abiciozne osobe
bik: na ličnoj strani – privlačite drugi pol; nasrtljivost i svadljivost
bogorodicaosećate potrebu za mirom i sigurnošću, vidite dosta problema koje potiču emocije zabrinutosti, tuge i saosećanja
bolničar, medicinska sestra: odlazak kod lekara, zdravstveni problem će se rešiti sporije
bor: uspešan finansijski ishod, svojeglavost (ako je na ličnoj strani)
brkoviznak muževnosti, snage i privlačnosti
brod: uspešno putovanje, lako prevazilaženje poteškoća
broj ili brojevi: 1. pobeda, 2. dvoumljenje, dvoličnost, 3. problem, 4. integritet i etika, 5. ljubav, strast, 6. blagostanje, 7. tajni sastanak, 8. neuspeh, gubitak, 9. ostvarenje želje, 10. uspeh, blagostanje, ostali brojevi signaliziraju značajne datume
buba: manja šteta, puno buba: ogovaraju vas
bubanj: skandal u vezi odavanje tajne, obelodaniće se krivac
buket cveća: sreća i zadovoljstvo, klonuli buket cveća – nepriznavanje vaše vrednosti
bunar: razrušen – neko vam sprema zamku, lep, uređen – ispunjenje želje bez truda
breg: poteškoće, prepreke na putu
boca: aktivan društveni zivot, upoznaćete problematičnu osobu

C

cipela: promena nabolje, odlazak na put; ako je peta prema obodu šalice, a vrh cipele prema dnu šolje – nečiji dolazak
crkva: druženje sa poznanicima, neočekivani novac
crv: nelagoda, više crvi: nepotrebno brinete
cveće: ispunjenje romantične želje; u vazi: svekrva/punica ili starija žena u porodici vas podržavaju u namerama; cvet(ovi) na drvetu: ispunjenje želje na proleće; u vazi – zapeli ste, nema preseljenja
cvrčak: očekuju vas dobre vesti ili prijatno iznenađenje, sledi vam napredak

Č

čajnik: viđenje sa prijateljima, druženje
čamac: trenutno ste zaštićeni, ljubav na pomolu, potražite prijatelja za planirane aktivnosti
čarapafinansije, nagrade ili problemi
čaša: neostvarene želje, prevara
čekić: neočekivane nevolje
češaljslede loše vesti, moguće brige ili svađe
čizma: savladaćete poteškoće na putu, dobrobit kroz rad na putovanju
čovek: na ličnoj strani – izdržaćete nedaće na način na koji je čovek prikazan; na suprotnoj strani – imate izazivača; uz dršku – posao za zakonom; nasuprot drški – neko će trežiti vraćanje usluge iz prošlosti

Ć

ćasa: pogreške, povrede, ali i nagrada ili bliskost 
ćebe:
 prebrodićete krizu
ćelava glava: jak muškarac misli na vas
ćilimsledi svađa ili rasprava u porodici
ćup: prilika za zaradu
ćurka: blagostanje

D

delfin: borbenost u životu, pozitivan stav  
dete:
 neshvaćeni ste; pri dnu – teškoće (savetuje se da tražite pomoć prijatelja), pri vrhu – novo dugotrajna prijateljstvo
detlićlenost, negativne osobe u vašem životu
dinosaurus: previše analiziranja, teško donosite odluke
divlja svinjaskeptičnost, pažnja i dobre odluke
dno šalice: crno i puno – blagostanje, žuto – mogući manji zdravstveni problemi i nezadovoljstvo, sa nekoliko grupisanih crnih tačkica – rasprava u kući
domaća svinjausamljenost, nostalgija, metež u životu
drvo: uspeh i novac, promena na bolje, ispunjenje ambicija
društvo: ako je tu i osoba kojoj se gleda – srešćete drage poznanike; ako niste u društvu: osobe koje vam nude društvo su neiskrene
duga: veliki uspeh kroz promenu
dugme: ako je belo sa crnim tačkama – ispunjenje želje iz detinjstva, ako je crno dugme – sramota
duhznak upozorenja
dvogled: neuspeh u sakrivanju tajne

džak: dobitak u budućnosti
džamija:
 naći ćete se u nezgodnoj situaciji
džempersvakako ste u svojoj komfort zoni
džezva: dobitak
džip: uspeh u savladavanju poslovnih problema, čuvajte se bliskih saradnika
džokej: špekulacije, ako ima i obris konja – dobitak
džuboksupozorenje, pazite šta pričate i pred kim
džunglaznak opasnosti, nesvesnost, nezrelost

Đ

đak: predstoji vam učenje
đavo: loš nagoveštaj, nezadovoljstvo
đeram: važi slično kao bunar, ako je lep – ispunjenje manje želje, dobra porodična sreća
đerdanna pomolu su nove ljubavne veze i prijateljstva
đevrekpromenite rutinu
đon: slede vam izazovi u životu, koji će preispitivati vašu mentalnu snagu
đurđevakočekuju vas lepe vesti

E

ekran: čućete trač o nekome
ekser: ispunjenje nada, učvrstiće vezu ako je imate
eksplozija: sledi vam bujica osećanja
epruvetadržite emocije u sebi, ne nosite se sa problemima
eskim: ponekada ste usamljeni
eukaliptus: manjak kreativnosti, lenost

F

fabrika: nesigurnost i povučenost koče vaš uspeh
fazan: ne osećate se slobodnim
fenjer:
 uskoro ćete rešiti vaš problem
fesoskudica, tuga i žalost
figure u šahuoznačavaju stvari, mane, navike ili sfere života na kojima trebate raditi da bi poboljšali
flamingoizgubićete poverenje u blisku osobu
flaša: pazite se klevete
foka: učite na svojim greškama
fotelja: poslovni napredak

G

gajde: razočaranje, neshvaćeni ste
gavran: raširena krila – loše vesti, pomagač je neiskren
gitara, tambura: veoma lep provod u društvu starih prijatelja
glava: ostvarićete svoje zamisli
golub: poboljšanje kroz žrtvovanje; u letu – vrlo važne dobre vesti
gondola (slično čamcu, ali se odnosi na romantična osećanja): putovanje, romansa
grab(u)lje: dobro ćete se snaći, poslovan uspeh
gramofon: zadovoljstvo, briga zbog manje greške u poslu
grožđe: romantični/seksualni susret, uživanje, zadovoljstvo
guska: sporo ali dobro rešenje, poseta starije osobe
guske: pronalaženje dobrog rešenja u društvu, pazite da dobre vesti podelite samo sa dobronamernim osobama

H

harfa: ljubav cveta, harmonija u odnosima
hobotnica: opasnost, preopterećenost na poslu
hrast: uspeh, slava, novac, odličan znak uvek pozitivan

I

igrač (plesač): razočaranje
igračka: nedostatak odmora i razigranosti
iks: odgoda na duži period, nepovoljne okolnosti koje prekidaju započeto
inicijali: osoba koju poznajete; u trouglu: nepoznata osoba
insekt (pogledaj pod buba): imaćete manje brige

J

jabuka: poslovni uspeh
jadac: manji uspeh u kocki, ispunjenje manje želje
jahač: brze dobre vesti
jaje: napredak; začeće i trudnoća
jela drvo: uspeh u poslovima povezanim sa umetnošću, što je viša, to je uspeh veći; pored drške – uspeh u zimskim mesecima, pri vrhu – seksualna želja

K

kamenje: poteškoće
kamila: lepe vesti, pouzdani saradnici
kandža: skriveni neprijatelji
kapa: sakrivene misli, budite na oprezu
kapija: odškrinuta – zadovoljstvo, početak sretne budućnosti, zatvorena – potrudite se
kašika: velikodušnost, pomozite osobi u nevolji
katanac: otvoren – iznenađenje; zatvoren – bezbrižnost, tvrdoglavost
kengur: mir i sreća u kući, nešto vezano za događaje od ranije
kišobran: potreba za skloništem; ako je otvoren – imate zaklon; ako je zatvoren – pomoć od ukućana ili bliskog prijatelja
kit: poslovni uspeh
klas (žita): neočekivano lepe novosti, blagostanje kroz naporan rad
klovn: moguće nevolje, čuvajte se nečijeg glumatanja
ključ: razrešenje, otvaraju vam se nove mogućnosti, odličan simbol
knjiga otvorena: očekuje vas lep posao koji ćete obaviti uspešno, može značiti
kočije, fijaker: razočaranje
kometa: neočekivani posetilac
konj: uvek pozitivan simbol, označava romansu, pouzdano prijateljstvo; u trku – dobre ljubavne vesti
koraci: dokazivanje u životu
kosilica: uspešan završetak posla
koverat: vesti su na putu (obično označava dobre vesti)
koza: tvrdoglavost
kralj: neverovatna snaga, moć, uspeh
krava: drugi će dobiti vašu zasluženu nagradune žalostite se jer će mu slava kratko trajati
krevet: potreban odmor i smirenje; bolnički – stručna pomoć će rešiti nastali problem
krčag: značajan dobitak, dobro zdravlje
krila: vesti (od nepoznate osobe) koje vam mogu pomoći
krokodil: nevolja, nesreća, hladnoća u odnosima
krov: promena, noćenje izvan kuće
krst, križ: potreban je razgovor sa najstarijim u porodici, završetak; krst u prstenu – prekid posla;
krug: uopšte dobra sreća; prekinut: razočaranje; dupli krug – uspeh u partnerstvu, venčanje
kruna: zaslužena nagrada
kruška: komfor, novčani uspeh
kuća: sigurnost, stabilnost
kukuljica (kapuljača): uspeh dolazi uz neotkrivanje svojih zamisli i ideja drugima
kula, zamak: finansijsko blagostanje kroz venčanje; teško stečeno bogatstvo, vaša unutrašnja snaga će biti na velikom ispitu
kupus: dobićete više novca od očekivanog, ako je na suprot strane gde ste pili kafu – ljubomora i komplikacije na poslu
kutija: otvorena – poklon; zatvorena – pokušavate sakriti prošlost

L

labud: glatko napredovanje
lampa: blizu drške – novi način zarade novca; blizu dna – bitno je da razmislite šta želite; u dnu šolje – manja rasprava sa partnerom ili bliskom osobom
dve lampe: uspeh kroz dobro sagledavanje trenutne situacije kao i vaših i partnerovih želja
lanac: opterećenje, obaveze; vaše ideje će biti primećene sa odobravanjem
lav: uticajni prijatelji
ledenjak: oprez je potreban jer su pred vama nevolje koje su veće nego mislite
leopard: novosti sa puta iz drugog mesta
leptir: vesti koje nisu u potpunosti tačne, neodgovornost
lestve: ako pratite pravila sledi unapredenje, napredovanje, povisica;
lešnik: manji slučajni dobitak
lice: promena, zabava
lisica: neiskren prijatelj, lična lukavost
list: dobitak iz dobrog prijateljstva, pri dnu – stabilnost u narednom periodu
lonac: pomoć u društvu
luk: sudbinski susret

LJ

ljama: ozbiljnost donosi uspeh i priznanje u društvu
ljiljan: izdaja
ljubičica: sreća u ljubavi, predstoje vam strasni užici
ljudi: neko trača o vama

M

mač: ako je okrenut prema gore (drška dole, a oštrica prema rubu šalice) – pobedićete neprijatelje i postići veliki uspeh. Ako je obrnut (oštrica ide prema dnu šolje) – razočaranje i/ili raskid
mačka: izdaja, zavodnica
magarac: kreativnost donosi uspeh
majmun: neko će pokušati da vas prevari
maska: osoba nije iskrena u namerama
medalja: nagrada
medved: blagostanje
mesec: pun – uspeh i sreća u ljubavi; pun mesec i grupa crnih tačaka – brak iz interesa; ovisno o debljini srpa može da ukaže na periode do 28 dana, četvrt – uspeh za 15 dana
miš: šteta, više miševa – potrebne su odlučne akcije ili će biti velike materijalne štete
most: uspećete da se usaglasite sa partnerom; postoji neka prepreka uspehu koja može da se premosti
motika: naporan posao će vam doneti uspeh
motor: novosti će vam stići vrlo brzo
mreža: pazite se zamke; ako ja na levoj strani od mesta gdje je pijena kafa – porodične intrige

N

noj: putovanje; bežanje od problema
nokti: nepravda, nezadovoljstvo, zlovolja
note: velika sreća
nož: prekid veze ili partnerstva; uz dršku: ubrzo dolaze vesti o prekidu nečeg bitnog; u dnu šolje: suđenje
novac: papirna novčanica – muči vas otplata dugova; više papirnih novaca: naći ćete izgubljeni novac ili nešto vredno; kovani – dobitak (bolje je kada ima više novčića)

NJ

njiva: dobitak
njuška: prilika za zaradu

O

oblak: planovi vam se neće ostvariti; žuti oblaci od pene na partnerskoj strani – čeznete za partnerskom intimom
ograda: emotivna zatvorenost
ogrlica: sreća; prekinuta – prekid ljubavne veze
oko, oči: oko – posmatraju vas budite oprezni, više očiju – ogovaraju vas, dolaze poteškoće,
omča, petlja: nepromišljen postupak će izazvati nevolje
orao: velika promena nabolje
ormar: ozbiljan problem koji je potrebno rešavati
osmokraka zvezda: nesrećan slučaj
osoba blizu drške: posetilac; jasna uspravna figura: crnokosa osoba
ovca: sreća i radost, prinova na putu

P

pacov: predstavlja osobu koja vas može izdati, načiniti vam štetu, krađu
padobran: izbeći ćete nevolju
paket: iznenađenje
palma: uspeh, slava, sreća u ljubavi
papagaj: skandal na putovanju
pas: verni prijatelj, pomoć dobronamerne osobe; pri dnu – ne odbijajte pomoći prijatelju
patka: novac koji očekujete već je na putu
pauk: ukazuje na sadašnjost, novac će stići vrlo brzo
paun: u pokretu – bogatstvo, nasledstvo; uokviren – život u luksuzu; blizu kruga – bogatstvo kroz venčanje
pčela: društveni uspeh, priznanje, dobre vesti
petougao: intelektualna ravnoteža
pismo: novosti su na putu, ako ima slova na pismu – vezano je službene dopise
pištolj: pretnja; loša novost brzo stiže
planina: velika ambicija; ali i duži put na više dana
policajac: ponašajte se odgovorno; oprez je potreban
prase: finansijski dobitak kroz obavljanje nepopularnih poslova
profil: novi prijatelj
prozor: otvoren; sreća kroz prijatelje; zatvoren: razočaranje kroz prijatelje
prsten u dnu šolje: venčanje; u sredini šolje: predlog zajedničkog posla; blizu dna: upoznaćete ljubav svog života, novog prijatelja, dva prstena koji se preklapaju: uspeh zajedničkih planova
pruga: dugo putovanje
ptica: lepe vesti
puška: predstoji svađa sa komšijama; za vojna lica – ozbiljne obaveze na poslu
put: put jasnih obrisa predstavlja putovanje i ostvarenje željenog; krivudav put: gubite vreme na sporedne stvari; zatvoren put: nađite drugi način ostvarenje cilja

R

rak: manje neprijateljstvo; zajedljivost
reka: duži pu sa noćenjem van kuće
reptil: manja šteta
riba: dobra sreća u svim poslovima
rog: nasledstvo, materijalno bogatstvo
ruka: prijateljstvo, snaga
rukavica: veliki izazov
ruža: popularnost

S

santa leda (pogledaj pod ledenjak): opasnost
sat: ubrzo predstoji važan sastanak
sedam zvezda: tuga za prošlošću, imate verne prijatelje
sidro: pri vrhu – uspeh u poslu ili romansa; u sredini šolje: uskoro vam predstoji veridba/venčanje; uspešno preseljenje
sekira: iskrsnuće vam nevolje koje će brzo proći
skakavac: vesti od prijatelja koji je na putu, moguć gubitak dokumenata
skelet: gubitak novca ili tegobe sa zdravljem
slavina: rešenje problema, promućurnost
slika: uživanje pod stare dane
slon: uspeh sa zakašnjenjem, dobra sreća
slova: obratite pažnju na tačnost pismena vezanih za vas – račune, dokumente
sova: skandal, greška; u dnu šolje: novčane brige; blizu drške: nevolje u kući
srce: zadovoljstvo u ljubavi i dobrom prijateljstvu
stena: problem koji ne možete trenutno da rešite, nađite drugi put/način
sto (l): stabilnost traži dogovor sa osobama oko vas
stolica: neočekivani gost, finansijske brige
strela: loše vesti; uz simbole sreće označava i lepu emotivnu vezu
stub: promocija, uspeh
sunce: sreća, uspeh, snaga
suncobran: nova ljubav
sveća: pomoć od drugih
svinja: novac preko opasnog posla
svetlosmeđa figura: plava osoba

Š

šator: kraće putovanje
šešir: u dnu – suparništvo; lična strana – niste sigurni u osobe oko vas; pri vrhu – cenjeni ste u društvu
školska tabla: vaši stavovi će biti preispitani
školjka: dobre vesti
šolja: sklapanje dobrog posla
štikla: ženska zavist
štake: pomoć bliskog prijatelja
štap: stariji posetilac
štap za pecanje: zamka koju je lako izbeći, obično vezano za dosadno udvaranje

T

tačka: pravilna crna – pobediće vaš stav u raspravi; tri tačke jedna do druge – nema pomirenja, vi ste u pravu; bela tačka usred crne figure – prećutaćete neku istinu; bela tačka u sred crne figure kada se gleda želja – ispuniće vam se želja ali to nije ono što će vas usrećiti
tambura (pogledaj pod gitara): sreća u društvu
tašna/torba: dobra zarada; u dnu šolje: neočekivan izdatak; otvorena torba je bolji predznak
teleskop: avantura, naći ćete put do ostvarenja želje
točak: pun – podrška i dobre vesti, polomljen – problem koji traži pažnju
top: vesti od vojnika ili uniformisanog lica
trešnja, višnje: sreća u poslu
trougao: usporavanje započetog posla, vrh na gore: uspeh;

U

ud (polni): želja (seksualna); udvaranje od nepoželjne osobe
udav (zmija): oprez je potreban, loše osobe su se namerile na nešto vaše
usne: glas od nekoga ko vas je poželio

V

vaga: pravda pobeđuje
vatra: izuzetno privlačite; ne budite brzopleti
vaza: poklon
venac: velika slava, uspeh
veslo: mala briga, neko će vam pomoći da je prevaziđete
veštica: ženski neprijatelj
violina: sebičnost
vlak, voz: spremni ste na promenu ili seljenje, lep susret na dužem putovanju
voće: napredak, dobitak uspeh, što je veće i krupnije voće to je uspeh i dobitak veći
vodopad: uspeh, duhovno provetljenje, pri dnu šolje uz svetlo dno – stomačne tegobe
vrata: uspeh kroz neobičan doživljaj; izbegavajte mračna mesta
vrijes: neočekivana sreća
vuk: ljubomora, sebičnost
vulkan: vaše emocije su van kontrole; razrešenej kroz emotivan izliv

Z

zamak: razočaranje, mirenje sa situacijom
zastava: opasnost ispred vas – pokušajte je zaobići
zavesa: sakrijte svoju intimu
zebra: prekomorska avantura, nestalan život
zec: stidljivost ili brzina
zgrada: preseljenje
zmaj: ispunjenje želje, ako ne iskoristite priliku, čeka vas neshvatanje
zmija: neprijatelj
zvezda: dobro zdravlje, sreća; petokraka: velika sreća pet zvezda zajedno: uspeh bez zadovoljstva
zvono: neočekivane novosti, dva zvona – venčanje

Ž

žaba: uspeh kroz promenu mesta boravka, stana ili promenu posla
žena: zadovoljstvo
žir: uspeh
žirafa: uspeh sa vlastitim idejama; razmislite pre nego što progovorite
žena: izobilje, blagostanje; nekoliko žena – problemi sa ogovaranjem (izbegnite takvo društvo);

Reference: